Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wat doe jij?

Ik krijg vaak (net als vele anderen) de vraag: ‘wat doe jij’, of nog lastiger te beantwoorden met de toevoeging ‘precies?’ Vandaag kreeg ik een vraag van Mandy op het Veld, die getriggerd werd door mijn onderschrift in LinkedIn met Uitzicht door inzicht. ‘Kun je die toelichten?’

“Uitzicht door inzicht” gaat over de ‘plek of ruimte’ (space or place) van waaruit je vertrekt en waar je naartoe gaat of wilt gaan. Persoonlijk, als bedrijf, als maatschappij, etc. Wat zie je? Weet je wat je ziet? Begrijp je wat je ziet? En waar komt dat vandaan? Zie je het omdat je het verwacht? Of omdat je aandacht daar zit, en waarom zien anderen het dan niet of anders? Een blinde vlek, bias, concentratie, gewoonte, doel, etc. Waarom als iedereen het erover heeft ga je het ineens ook steeds vaker zien? Of waarom zitten mensen ergens in vast en zien ze geen oplossing of uitkomst? En zien bedoel ik in heel brede zin: ervaren, zicht, herkennen, erkennen, kopiëren, creëren, etc. Zien heeft voor mij ook de betekenis van ‘zijn’, (zelf)bewustzijn of gewaarzijn.

Wat heb je in-Visie (mijn bedrijfsnaam)? Zo ben ik mijn bedrijf begonnen met het eenvoudige verlangen om te zien/begrijpen wat werkt (en wat niet).

Zo ben ik me bezig gaan houden met allerlei manieren om

  • iets te laten zien (in beeld, tekst, audio, video, theater, presentatie, modelleren, plannen, belichten, etc.);
  • iemand te laten zien (dialoog, discussie, creatieve werkvormen, inspiratie, samenwerking, voorbeeld, meditatie, training, spel, regietheater, coaching, systeemopstelling, associatie, etc.;
  • in zicht te brengen (met ontwerpen, persona’s, observaties, onderzoek, scenario’s, in-de-box-denken, brainstormen, uitvergroten, in- en uitzoomen, analyse, synthese, visie- en strategieontwikkeling, etc.).

Uitzicht door inzicht is

  • mijn manier(en) en methodiek(en), de plek of ruimte van waaruit ik vertrek of naartoe ga, het wat;
  • is inzicht (dat daaruit en daarin ontstaat), het hoe;
  • is uitzicht (dat daarin en daaruit ontstaat), het resultaat en waarden/wat belangrijk is;
  • is de verandering, vernieuwing, het doen, het zijn, het zien;
  • en dit alles bij elkaar als één.

Voor de mensen met wie ik werk is het meestal een ‘o, zo’, ‘zo had ik het nog niet gezien’, of gewoon iets dat werkt of ontstaat.

Kun je wat met mijn toelichting?

Nogmaals dank voor je vraag. Ik werd daar weer door getriggerd, omdat het voor mij zo vanzelfsprekend is, zie ik niet altijd wat ik allemaal doe en hoe. Het is voor mij meteen een mooie aanleiding om er een blog over te maken. Zo werkt dat voor mij.

En wat doe jij?

Ga naar de inhoud